Saturday, January 23, 2010

Το Βέλγιο και η ζωή του

Το Βασίλειο του Βελγίου είναι χώρα στην βορειοδυτική Ευρώπη και συνορεύει με την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία. Έχει πληθυσμό πάνω από δέκα εκατομμύρια κατοίκους σε μια έκταση 30.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Δύο είναι οι βασικές γλώσσες που ομιλούνται στο Βέλγιο: η Ολλανδική - που αποκαλείται μερικές φορές ανεπισήμως Φλαμανδική και ομιλείται στη Φλάνδρα στα βόρεια, και η Γαλλική που ομιλείται στη Βαλλωνική Περιοχή στα νότια. Η πρωτεύουσά του, οι Βρυξέλλες, είναι επισήμως δίγλωσση, ενώ η πλειονότητα των κατοίκων της μιλά Γαλλικά. Στα ανατολικά βρίσκεται μια επισήμως αναγνωρισμένη μειονότητα Γερμανόφωνων. Η γλωσσική αυτή ποικιλία οδηγεί συχνά σε πολιτικές διαμάχες, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στο πολυσύνθετο σύστημα διακυβέρνησης και στην πολιτική ιστορία του Βελγίου.
Οι Βρυξέλλες (ολλανδικά: Brussel, γαλλικά: Bruxelles) είναι η πρωτεύουσα του Βελγίου, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας και διοικητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Βρυξέλλες βρίσκονται στο κέντρο του Βελγίου, εντός της ευρύτερης περιφέρειας των Βρυξελλών (Région de Bruxelles-Capitale). Η πόλη (Ville de Bruxelles, Bruxelles-ville) έχει περίπου 140.000 κατοίκους και αποτελεί τον ιστορικό πυρήνα και κεντρικό δήμο της περιφέρειας των Βρυξελλών, ο πληθυσμός της οποίας αγγίζει σχεδόν το 1.000.000 [1] και η οποία αποτελείται από τους παρακάτω 19 δήμους: Anderlecht, Auderghem, Berchem-Sainte-Agathe, Bruxelles-ville, Etterbeek, Evere, Forest, Ganshoren, Ixelles, Jette, Koekelberg, Molenbeek-Saint-Jean, Saint-Gilles, Saint-Josse-ten-Noode, Schaerbeek, Uccle, Watermael-Boitsfort, Woluwe-Saint-Lambert και Woluwe-Saint-Pierre. Το σύνολο των δήμων αυτών καλύπτει μια έκταση 161 τετρ. χιλ. [1]



Η ευρύτερη περιφέρεια των Βρυξελλών είναι επισήμως δίγλωσση, αποτελώντας το γλωσσικό σύνορο μεταξύ του φλαμανδόφωνου βορείου Βελγίου και του γαλλόφωνου νοτίου. Στην πραγματικότητα η πλειονότητα της περιφέρειας μιλά γαλλικά.

Τα μέρη που μπορείται να επισκεφτείτε στο Βέλγιο είναι οι Βρυξέλλες :
Το Grande place

To Atomium


Υπάρχει και η ελληνική κοινότητα των Βρυξελλών :

Δ/νση: Rue de Suède 37-1060 Bruxelles Tel 02/538.39.47-Fax : 02/538 .11.46

Ιστοσελίδα :www.ekb.tf et www.neolaia.be.tf E-mail : ekb-chb@skynet.be

Το OEK Βελγίου http://www.oekb.be/

Άλλα μέρη για να επισκεφτείτε στο Βέλγιο είναι η Αμβέρσσα



Η Αμβέρσσα είναι η βορειότερη επαρχία της Φλάνδρας και του Βελγίου. Συνορεύει με την Ολλανδία και τις Βελγικές επαρχίες Λιμβουργία, Φλαμανδική Μπραμπάντ και Ανατολική Φλάνδρα. Πρωτεύουσά της είναι η Αμβέρσα. Με περίπου 1,7 εκατομμύριο κατοίκους είναι η πολυπληθέστερη επαρχία του Βελγίου.

Στο Papo's log μπορείται να διαβάσετε το κειμενάκι Αμβέρσα by night .... καταστραφήκαμε http://javapapo.blogspot.com/2006/12/by-night.html

Πάντως από προσωπικής πλευράς μπορώ να πω ότι η Αμβέρσσα είναι φανταστική πόλη .
Το mofeu.eu που ασχολείται με την ζωή στο Βέλγιο και στην Ολλανδία (κάνει τα πρώτα βήματα του) σε κάποια άρθρα αναλύει κάποια μέρη που θα πρέπει να πάτε να δείτε :
Όπως : http://www.mofeu.eu/forum/showthread.php?t=4054
http://www.mofeu.eu/forum/showthread.php?p=5944#post5944
και http://www.mofeu.eu/forum/showthread.php?p=5943#post5943

Μπρυζ - Όλα τα λεφτά

Το Μπρυζ είναι αν όχι το καλύτερο,ένα από τα καλύτερα μέρη στο Βέλγιο για να πάτε.Σε όσους αρέσουν τα γλυκά , must είναι τα σοκολατάκια. Θα βρείτε πολλά εργαστήρια ζαχαροπλαστικής όπου μπορείτε να αγοράσετε φανταστικά σοκολατάκια με πραλίνα.το ιστορικό κέντρο της πόλης που προστατεύεται από την Unesco και έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Θεωρείτε το πιο καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο της Ευρώπης. Είναι γεμάτο πεζόδρομους και κανάλια που δίνουν μια ξεχωριστή ομορφιά. Πολύς κόσμος αποκαλεί το Μπρυζ - Βενετία του Βορρά. Το πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης είναι η κεντρική πλατεία Markt με πολλά εμπορικά μαγαζιά και παγοδρόμιο.

No comments: