Saturday, August 31, 2013

Η ανεργία στην Ελλάδα

Κοίταζα λοιπόν και διάβασα ένα άρθρο της Eurostat για την ανεργία στην Ελλάδα και βλέπω ότι στα
ύψη σκαρφαλώνουν οι δείκτες ανεργίας στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα .

Το ποσοστό ανεργίας του ενεργού πληθυσμού αυξήθηκε στο 27,6% τον Μάιο, από 27% τον Απρίλιο. Ειδικότερα, τον Μάιο το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 24,6%, στις γυναίκες 31,6% και στους νέους κάτω των 25 ετών 62,9%.



Όσον αφορά στη μέση ανεργία στην Ευρωζώνη, κυμάνθηκε τον Ιούλιο στο 12,1% παραμένοντας αμετάβλητη σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ στο σύνολο της Ε.Ε. παρέμεινε επίσης σταθερή στο 11%. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζουν η Αυστρία (4,8%), η Γερμανία (5,3%) και το Λουξεμβούργο (5,7%).

Ο μέσος όρος ανεργίας στην Ευρωζώνη στους άνδρες ήταν τον Ιούλιο 11,9%, στις γυναίκες 12,2% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 24%.

Οι χώρες στις οποίες καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε ένα έτος ήταν η Κύπρος (από 12,2% σε 17,3%), η Ελλάδα (από 23,8% σε 27,6%) και η Σλοβενία (από 9,3% σε 11,2%).
Πολύ μεγάλο και τραγικό ποσοστό καταγράφεται και στην ανεργία των νέων που είναι στο 62,9% .
(Από πηγή skai : http://www.skai.gr/news/finance/article/240793/eurostat-nea-auxisi-tis-anergias-stin-ellada-to-maio-sto-276/ )
Επίσης κοίταγα το πως οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας μας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ανεργία.
Διάβασα σε μία ιστοσελίδα ενός δήμου το εξής : 5μηνη απασχόληση στους Δήμους από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας.
Το πρόγραμμα αφορά ανέργους εγγεγραμμένους στους καταλόγους του ΟΑΕΔ
Οι προσλήψεις θα γίνουν με μοριοδότηση υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και η πρώτη δημόσια πρόσκληση από τον ΟΑΕΔ θα βγεί περίπου στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ οι πρώτες προσλήψεις θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Οκτωβρίου.

Η επιλογή των ωφελουμένων θα γίνει από τον ΟΑΕΔ, με κριτήρια το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, την ηλικία και τον αριθμό ανήλικων τέκνων.

Δικαιούχοι είναι :
1.    εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
2.    εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
3.    εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι ( 18 έως 29 ετών ) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
4.    εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
5.    άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ – ΤΕΙ εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

Η αμοιβή των απασχολουμένων θα είναι 748 € ( μικτά ) για ανέργους άνω των 25 ετών ( 490 € καθαρά και τα 258 € ασφαλιστικές εισφορές ). Για ανέργους κάτω των 25 ετών, η αμοιβή θα είναι 652 € ( μικτά ) από τα οποία 427 καθαρή αμοιβή και 225 € ασφαλιστικές εισφορές.

Για παράδειγμα πάει ένας οικογενειάρχης έστω με ένα ή δύο παιδιά για να δουλέψει σε αυτό το πρόγραμμα και οι καθαρές του αποδοχές είναι 490 ευρώ;Τι θα πρωτοπληρώσει και πως θα ζήσει;

Σκέφτομαι λοιπόν πως η σημερινή νεολαία θα αγαπήσει την σημερινή Ελλάδα όταν βλέπουν ειδήσεις σαν αυτή εδώ.Όταν προσπαθούν να μας βγάλουν από την κρίση , αυτοί που μας έφεραν την κρίση και που τρομοκρατούν τον κόσμο ότι αν δεν ψηφίσουν εκείνους τότε τα πράγματα θα είναι χειρότερα.
Σκέφτεται ο καθένας μας.
Όταν το μισθολογικό επίπεδο είναι τόσο χαμηλό γιατί αυξάνονται οι τιμές ενώ θα έπρεπε να μειώνονται;
Οι πολιτικοί είναι πατριώτες ή σκέφτονται μόνο την δική τους "οικογένεια";
Αυτή που εμφανίζονται σαν αντιμνημονιακοί,θα εμφανιστούν και μετά την εκλογή τους αντιμνημονιακοί;Το πρόσφατο παρελθόν μας είπε σίγουρα όχι.
Το blog 3000 μέρες έγραψε δύο άρθρα που πρέπει σίγουρα να διαβάσετε :
1) Ο σεβασμός της ζωής. Μπορείτε να αντέξετε την αλήθεια;
2)Το ελληνικό χρέος συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία! Στοιχεία Eurostat 2013 Q3.
Πάνε οι κόποι του Ελληνικού λαού χαμένοι όπως συνέχεια μας λένε τα Ελληνικά ΜΜΕ;
Είναι τόσα ερωτήματα που σίγουρα δεν έχουμε πάρει απαντήσεις.
Το μέλλον σίγουρα θα δείξει προς τα που βαδίζει αυτός ο τόπος.

No comments: